Ιστιοπλοΐα

Το τμήμα Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας του ΝΟΚ, ή όπως συνηθως αποκαλείται ιστιοπλοΐα Τριγώνου, έχει ως στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος της Ιστιοπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Καβάλας. Η Καβάλα, ιστορικά, είναι δεμένη με το υγρό στοιχείο και θεωρούμε ότι η ενασχόληση των νέων με την ιστιοπλοΐα αλλά και τα άλλα αθλήματα του υγρού στίβου θα έπρεπε να είναι μονόδρομος.

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα πολύπλευρο άθλημα καθώς γυμνάζει μυαλό και σώμα. Ο ιστιοπλόος μαθαίνει να είναι "καπετάνιος". Με την είσοδο του στο χώρο συνδέεται με το έταιρο ήμισή του το σκάφος. Μαθαίνει να το κυβερνά, να το ταξιδεύει, να το φροντίζει και να το συντηρεί καθώς είναι ο σύντροφός του στην απεραντοσύνη της θάλασσας. Γνωρίζει τη θάλασσα, μαθαίνει να τη σέβεται, μαθαίνει τις αντιδράσεις της. Ο αέρας επίσης είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστιοπλοΐας καθώς αποτελεί την κινητήρια δύναμη του σκάφους. Η διεύθυνση, η έντασή του, τα σύννεφα, τα σημάδια του καιρού όλα έχουν τη θέση τους στο χώρο.

Έτσι ο μικρός καπετάνιος από πολύ νωρίς προσπαθεί να συνδυάσει στο μυαλό του όλα αυτά τα ερεθίσματα και να οδηγήσει το "σκάφος του" μόνος του στο προορισμό του. Όταν το καταφέρει η ικανοποίησή του και το ότι κατάφερε μόνος του να κυβερνήσει ένα σκάφος, αποτελούν την μεγαλύτερη επιβράβευση.

Παράλληλα ανταγωνίζεται τους άλλλους συναθλητές του, μαθαίνει μαζί μ' αυτούς, γίνονται όλοι μια μεγάλη παρέα. Η παρέα της ιστιοπλοΐας του ΝΟΚ.

Στο νέο που αποφασίζει να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα, ο ΝΟΚ παρέχει τον αναγκαίο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ξεκινήσει.

Το τμήμα ουσιαστικά ενεγοποιήθηκε το 1979 από τον Κώστα Πολυχρονίδη που ήταν έφορος και συχνά έκανε χρέη και προπονητή. Αρχικά και μέχρι το 1984 λειτουργούσε στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Κ. στο λιμάνι της Καβάλας. Αργότερα, για λόγους ασφάλειας των αθλητών, μεταφέρθηκε εκτός λιμανιού, σε νέο χώρο που του παραχώρησε ο Δήμος Καβάλας, στη δυτική άκρη του κόλπου Καλαμίτσας. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 1998, οπότε λόγω αδυναμίας κατασκευής λιμενικών εγκαταστάσεων ή ράμπας για ανέλκυση και καθέλκυση των σκαφών, μετεγκαταστάθηκε στο σημερινό του χώρο, στην ανατολική πλευρά της Καλαμίτσας, στην περιοχή του Ξενοδοχείου Λούσυ, όπου σε χώρο που νοικιάσθηκε από την Εταιρεία Δημοσίων Κτημάτων και με τη βοήθεια της Νομαρχίας και του Δήμου Καβάλας, καθώς και του ΥΠΕΧΩΔΕ (Υφυπουργός ο κ. Ι. Τσακλίδης) διαθέτει πλέον πλήρεις χώρους μαθημάτων, αποθήκευσης σκαφών, ιστίων κ.λ.π. εξαρτημάτων καθώς και αποδυτηρίων.

Από το τμήμα έχουν περάσει περισσότεροι από 300 αθλητές, πολλοί από τους οποίους έχουν αργότερα βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο το αγωνιστικό «ανέβασμα» της Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας. Οι πιο γνωστοί από αυτούς είναι οι :

Κώστας και Γιάννης Κεραμιδάς, Κώστας Γιαμαλίδης, Κώστας Νάννος, Γιάννης Γιαραμάνης, Περικλής και Βασίλης Πολυχρονίδης, Θωμάς Σκουτέρης , Ελένη Καρακατσάνη, Βαγγέλης Πασχαλέρης, Προκοπίου Γιάννης, Αθηνά Κακάνη, Δανάη Γιαννακούδη, Μαραντίδης Μπάμπης.

Ο Ν.Ο.Κ. οργανώνει κάθε χρόνο ιστιοπλοϊκούς αγώνες, έχει δε στο παρελθόν οργανώσει με μεγάλη επιτυχία πανελλήνια πρωταθλήματα, όπως το 2002 για σκάφη 420, το 1986 για σκάφη Laser και το 2005 για σκάφη Laser 4,7. Έχει διοργανώσει επανειλημμένα Περιφερειακά πρωταθλήματα για σκάφη Optimist Περιφέρειας Βόρειας Ελλάδας και Διασυλλογικούς αγώνες σκαφών Optimist και Laser ενώ τον Σεπτέμβριο του 2007 διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και με σημαντική υποστήριξη από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (Υπουργός ο κ. Γ. Καλαντζής) το 40ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας για σκάφη Ολυμπιακών κατηγοριών και Optimist.. Για το 2015 ο ΝΟΚ θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FINN MASTERS.

Έφορος του τμήματος είναι ο Καχέλος Θανάσης και προπονητές οι Λευτέρης Τζούμας και Βασίλης Λϋρας. Στο παρελθόν έφοροι έχουν διατελέσει οι Κώστας Πολυχρονίδης, Μιχάλης Αγριόγιαννος, Γιώργος Κακάνης, Κώστας Κεραμιδάς, Πάρις Μέτσικας, Ιορδάνης Βλάχος, Σοφίτσης Στάθης, Μαυρίδης Παντελής και Πηγαδάς Βασίλης ενώ προπονητές υπήρξαν οι Νίκος Καράκος, Θόδωρος Γιαννακούδης, Σπύρος Λιάκος, Δημήτρης Μαρούλης, Θανάσης Τζανιδάκης, Κώστας Γιαμαλίδης, Βαγγέλης Πασχαλέρης, Γιάννης Προκοπίου Νίκος Παπαγεωργίου, Θανάσης Παχούμας και η Ζωγράφου Μαρία.

Αριστερή φωτογρ. : Ο Θ. Γιαννακούδης και από αριστερά οι οπτιμίστες Ε. Μαδεμλής, Θ. Σκουτέρης, Π. Πολυχρονίδης και Β. Πολυχρονίδης στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο. Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 1984. οι αδελφοί Πολυχρονίδη και ο Θ. Σκουτέρης είχαν προκριθεί στην 12άδα της Β. Ελλάδας για την προεθνική ομάδα. Η τετράδα αυτή, με την προσθήκη του Ε. Πασχαλέρη, μονοπώλησε τις πρώτες θέσεις του Περιφερειακού Β. Ελλάδος το 1985 και 1986.

Δεξιά φωτογρ. : Οι κυβερνήτες, από αριστερά, Ε. Μαδεμλής, Ε. Πασχαλέρης, Α. Καλλίνικος, Ε. Καρακατσάνη, Κ. Παπαδόπουλος, Ν. Παπαγιαννάκη, Φ. Κεφαλάς, Ν. Βουλγαράκης, Β. Πολυχρονίδης, Θ. Σκουτέρης και Κ. Μανιός στην κοπή της πίτας του Ομίλου το 1985.