Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θάλασσας

Το τμήμα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας ιδρύθηκε το 1989 από τον Κώστα Πολυχρονίδη με πρώτο έφορο τον Δημήτρη Χαραλάμπους.Έφοροι του τμήματος έχουν διατελέσει οι Χαραλάμπους Δημήτρης, Αγριόγιαννος Μιχάλης, Πηγαδάς Βασίλης, Κοντόπουλος Γιώργος, Μπάμπουρας Μόσχος, Παναγιώτης Βαφίας και Κώστας Μερεσεντόγλου, Περιφεράκης Γιώργος, Πίτατζης Δημήτρης και Πάντας Ανδρέας.

Από το 1990 διοργανώνει Περιφερειακό Πρωτάθλημα για σκάφη καταμετρημένα κατά ΕΑΘ αρχικά και κατά ORC Clubτα τελευταία χρόνια, στο οποίο λόγω απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, παίρνουν μέρος κυρίως τα σκάφη της περιοχής Καβάλας και σπανιότερα σκάφη από τη Ροδόπη ή το Πόρτο Λάγος. Το πρωτάθλημα αυτό, παρά το σχετικά μικρό αριθμό συμμετοχών (6-20 σκάφη) χαρακτηρίζεται από άρτια διοργάνωση και αυστηρή τήρηση των κανονισμών.

Εκτός από την αγωνιστική δραστηριότητα, ο Ν.Ο.Κ. λειτουργεί από το 1991 Ακαδημία Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας, από την οποία, στα χρόνια λειτουργίας του, έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες κυβερνήτες ιστιοπλοϊκού σκάφους, προερχόμενοι εκτός του Νομού Καβάλας και από την Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, τηνα Αλεξανδρούποληκαι τις Σέρρες. Στην ακαδημία του ΝΟΚ έχουν φοιτήσει επίσης και αρκετοί από τους εκπαιδευτές ιστιοπλοΐας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας στο ΝΟΚ αλλά και σε άλλους ομίλους.

Τα καλοκαίρια, από το 2006 έωτ το 2011 το τμήμα συμμετείχε με επιτυχία στο πρόγραμμα "Ιστιοπλοϊκά Τριήμερα" της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, με συμμετοχή 175-200 ατόμων ετησίως, τα οποία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το άθλημα και τις ομορφιές του Νομού Καβάλας.

Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος λειτουργεί και τμήμα στη Κεραμωτή το οποίο δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία. Έχει αναλάβει την λειτουργία της Ακαδημίας  Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασας για την περιοχή της Θράκης.

Έφοροι του τμήματος είναι οι Θεοδωρίδης Δημήτρης, Πασχαλίδης Νίκος (έφορος ελλιμενισμού), Πάππη Δώρα (έφορος αγώνων), και Πασσαλίδης Ιωάννης (έφορος Κεραμωτής).

Κάτω αριστερά το Mogwai του Θ. Γιαννακούδη, που είχε μονοπωλήσει τα κύπελα του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεξιά το ΑΙΟΛΟΣ του Δ. Χαραλάμπους, επίσης νικητής για πολλά χρόνια.